Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Com i per què es pot viatjar a l'espai

Dimecres, 8 d’octubre de 2014, a les 19.30 h
Al Centre Cultural Sant Josep
Conferència.

“Com i per què es pot viatjar a l’espai”.

La mecànica celeste intenta descriure els moviments dels cossos celestes (planetes, asteroides, satèl·lits naturals o artificials, etc.) sota l’acció de forces gravitatòries mútues. Més enllà del formalisme matemàtic, avui dia les idees bàsiques de la mecànica celeste s’apliquen a la descripció de les reaccions químiques, del moviment de partícules atòmiques, als models en climatologia i, evidentment, a l’astrodinàmica, que permet els viatges espacials. A la xerrada hi introduirem els conceptes bàsics que permeten descriure el moviment dels planetes,
recordarem les lleis de Kepler i de Newton i explicarem quines conseqüències produeix el moviment planetari. Com a aplicació de les tècniques descrites a la xerrada, comentarem alguns aspectes de la missió Cassini-Huygens, que té com a objectiu principal recollir informació de Saturn, dels seus anells i de les seves llunes, tot posant especial èmfasi en la lluna Tità.

A càrrec d’Arturo Vieiro, doctor en matemàtiques. Grup de Sistemes Dinàmics de la Universitat de Barcelona/Universitat Politècnica de Catalunya. Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona.

Aquesta activitat forma part de la Setmana Mundial de l’Espai.