Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

El nou món de la informació quàntica

Dimarts, 17 de novembre, de 2015, a les 19 h.
Centre Cultural Sant Josep
Conferència

El nou món de la informació quàntica

Si hem d’escollir una paraula que defineixi l’era en que vivim, hauria de ser “informació”. Pensem en Internet, on 3 bilions d’usuaris de tot el planeta comparteixen informació; o en els microprocessadors dels ap
arells electrònics, responsables de processar grans quantitats d’informació a una velocitat impossible a escala humana.
Però què és la informació des d’un punt de vista científic? Hi ha una relació intrínseca amb la Física?  Quin és l’impacte de la relació entre dos conceptes tan fonamentals?
Parlarem de com codificant informació en sistemes físics quàntics, podem concebre formes genuïnament innovadores de processar, enviar o protegir informació. En particular, parlarem de computació quàntica, criptografia quàntica, comunicació quàntica, i  de sistemes físics on implementar aquests protocols (per exemple: sistemes de fotònica). Veurem quines noves tecnologies ens dona la informació quàntica en el present, i quines promet desenvolupar en el futur proper/llunya?

A càrrec de Mafalda Almeida, doctora en física avançada, investigadora al grup de Teoria de la Informació Quàntica de l’Institut de Ciències Fotòniques ICFO.

* Aquesta activitat forma part de la 20a Setmana de la Ciència