Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Erupcions volcàniques recents, lliçons per aprendre

27 de febrer de 2019, 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència

La xerrada intentarà explicar en termes didàctics com funciona el vulcanisme terrestre i de quina manera ens afecta quotidianament i com fem per estudiar les seves erupcions i productes i, en la mida del possible, evitar els seus efectes adversos sobre la població i les infraestructures. Per fer això explicarem en un cert detall l’erupció del volcà Eyjafjallajökull de 2010, i també les de Puyehue-Cordón Maulle de 2011 (Xile) i la submarina de La Restinga de 2011 a l’illa de El Hierro (Canàries).

A càrrec de Domingo Gimeno Torrente, catedràtic de Petrologia i Geoquímica, Universitat de Barcelona. És autor o coautor de més de 235 publicacions científiques, més de 90 en revistes internacionals recollides al Science Citation Index; també, de més de 260 comunicacions en congressos internacionals. Ha dirigit 6 tesis doctorals, 13 tesis de Màster, i 18 treballs de final de carrera. Ha estudiat volcans extingits i actius, els seus mecanismes eruptius, i les seves roques en diferents contextos geològics: Canàries, Pais Basc, Garrotxa i província neògena catalana; Itàlia (illa de Sardenya, Vesubi, Etna, Lazio, Toscana), Grècia, Islàndia, El Salvador, Argentina, Xile, fons oceànic de la Mediterrània Nordoccidental.

A més de l’estudi del vulcanisme i els seus productes, els seus interessos científics són molt variats i inclouen petrologia en sentit ampli, estudi de jaciments minerals, síntesi i caracterització de zeolites i altres silicats, estudis de geoquímica ambiental, de degradació de monuments (mal de la pedra) i estudi arqueomètric (químic) de vidre històric (medieval, romà, islàmic) i els seus productes d’alteració.