Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Setmana Mundial del Cervell 2019

Cada mes de març, la Setmana Mundial del Cervell uneix els esforços d'organitzacions associades de tot el món en una celebració del cervell per a persones de totes les edats. Les activitats són limitades només per la imaginació dels organitzadors i inclouen jornades de portes obertes als laboratoris de neurociències; exposicions sobre el cervell; conferències sobre temes relacionats amb el cervell; campanyes de mitjans socials; mostra a les biblioteques i als centres comunitaris; tallers a l'aula; i més.

PROGRAMA:

Dimarts, 12 de maç, de 2019, a les 19.00 h
Oncle Jack, (Carrer Roselles, 32)
Una Cervelleseta, si us plau!. El cervell i l’alcohol  
Brain and Beer Barcelona

Gairebé  tothom alguna vegada hem sentit de primera mà els efectes d’unes copes de més… hem patit la simptomatologia, les conseqüències i les hem associat al consum d’alcohol. Però sabem i entenem exactament què ocorre en els nostres cervells? Què pot aportar la neurociència en tot això? Es coneixen els mecanismes implicats? Les àrees cerebrals? Els neurotransmissors? Què és la vesialgia?
Us convidem a assistir a L’oncle Jack a respondre totes aquestes preguntes i aprendre moltes coses més sobre l’alcohol… i com no… amb una copa a la mà*. Experimentació en primera persona!

* Des de Brain&beerBarcelona no pretenem fer apologia del consum d’alcohol. Veu amb moderació. Consum responsable. Aprèn que fa l’alcohol al teu cervell!

A càrrec de Brain and Beer Barcelona, organització sense ànim de lucre, que té com a objectiu principal la divulgació de la neurociència, així com promoure la creació de xarxes entre els neurocientífics joves.
L’entrada és lliure














Dimecres, 13 de març, de 2019,  a les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Com el cervell pren les  decisions?

Freqüentment les nostres decisions semblen inconsistents o fins i tot irracionals, semblen no estar fonamentades en el que podria ser una avaluació assenyada i reflexiva de les circumstàncies i de les opcions que teníem a la nostra disposició. Es tracta d'una espècie ceguesa a la qual ens hem d'enfrontar cada dia.
La finalitat d'aquesta xerrada és analitzar els mecanismes neurals subjacents a la presa de decisions des d’una perspectiva divulgativa que ens ajudaran a entendre com i perquè prenem les decisions que prenem. Es pretén presentar al cervell com un element clau per a la presa de decisions, a on les seves capacitats motores, perceptuals i cognitives han evolucionat per fonamentar les decisions que determinen les nostres accions en el dia a dia.

A càrrec del Dr. Diego Redolar Ripoll. Llicenciat en Psicologia, Màster en Neurociència i en Estadística i Doctor en Neurociències per la UAB. Actualment, és professor titular dels Estudis de Psicologia de la UOC i professor col·laborador de la UAB i codirector del Cognitive Neurolab i del grup de recerca Cognitive Neuroscience and Information Technology a l’IN3.
L’entrada és lliure














Dijous, 14 de març , de 2019, a les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Comunicació i teoria de la ment (ToM). 

Perquè la comunicació sigui eficient hem d’anar més enllà del significat literal de les paraules i hem de saber desxifrar les intencions més o menys amagades dels interlocutors. La qüestió fonamental és descobrir com som capaços de comprendre les intencions dels altres? Quins processos mentals possibiliten compartir significats i un terreny conceptual comú que ens permeti entendre’ns? La capacitat recursiva és la característica més genuïna de la ment humana, que ens permet “pensar el que els altres pensen” i fa possible la consciència de la pròpia identitat, la memòria episòdica, la Teoria de la Ment i el llenguatge. Sense ella no podríem compartir significats i comunicar-nos.

A càrrec d’Ignasi Ivern, professor de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. La seva docència se centra en el llenguatge i la cognició. És membre del Grup de Recerca DISQUAVI -Discapacitat y Qualitat de Vida-.  Complementa la seva tasca universitària amb l'experiència professional a TRIVIUM, Institut de Neurociència Cognitiva Aplicada a l'Aprenentatge, centre del qual és membre fundador i assessor científic.
L’entrada és lliure














Divendres, 15 de març de 2019,  a les 12.00 h.
Biblioteca Tecla Sala
Conferència
Què passa al cervell perquè les drogues siguin addictives?

Una droga és una substancia que pot modificar el pensament, els sentiments i les emocions de la persona que en consumeix. Les drogues tenen la capacitat de canviar el comportament i, en definitiva, la manera de ser.
Veurem com les drogues actuen sobre el còrtex cerebral i el sistema límbic, relacionat amb la memòria, l’aprenentatge i les respostes emocionals.

A càrrec de Rafael Maldonado, catedràtic de farmacologia, departament de Ciències Experimentals i de la Salut, Universitat Pompeu Fabra.



Entrada lliure amb inscripció prèvia a: mnvila@l-h.cat