Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Nit Europea de la Recerca a L'Hospitalet 2022

 


Pessics de Ciència s’adhereix un any més a La Nit Europea de la Recerca (Researchers' Night), per tal d’apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida.

Aquest esdeveniment se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. 

Projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sktodowsca-Curie del programa Horizonte 2020. 

Centre Cultural Sant Josep

Totes les activitats són d’accés lliure i, preferentment, amb inscripció prèvia.

ATENCIÓ! Per problemes tècnics al Centre Cultural Sant Josep, les activitats de la Nit Europea de la Recerca programades es faran a l'aula d'estudi de l'Auditori Barradas, Rbla Just Oliveras, 56 de L'Hospitalet


Dies 28 i 29 de setembre 

Dimecres, 28  de setembre de 18 h a 19:30 h.

Xerrades continuades d’una durada de 20 minuts. 

Els xips: sovint invisibles, pràcticament indispensables

Per a la fabricació d’un xip es necessita alta tecnologia i molta inversió de diners, però a Catalunya tenim un centre de referència en microelectrònica i una de les Sala Blanques de Micro i Nanofabricació més grans del sud d’Europa. No sabeu què és una Sala Blanca? No patiu, ho explicarem. Parlarem de com és el procés de fer un xip, de quins tipus n'hi ha, de  quines són les raons perquè ara n'escassegin i per què el món es pot aturar sense ells. I és que les coses petites són poderoses... sobre tot si cada vegada les fem més petites i cada vegada podem fer-ne més, què es el que la microelectrònica ha estat fent des del 1947, l'any que es va inventar el transistor.

A càrrec de Lluis Fonseca Chácharo, Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC)


La domesticació de la cabra: entre la història y genètica

Les cabres formen part de les 5 grans espècies de producció animal reconegudes per la FOA i es considera que van ser les primeres domesticades fa més de 10.000 anys en el “Creixent fèrtil” al sud-est d’Àsia. La seva extraordinària adaptabilitat i resistència va afavorir la seva ràpida expansió pel món, acompanyant als humans per les seves migracions.

En aquesta xerrada descriurem el procés per domesticar les cabres a partir de dades històriques (arqueològiques) i genètiques. 

A càrrec d’Elena Petretto - Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG-UAB)


Deixebles del Dr. Frankenstein

La població humana està envellint. La medicina és capaç de guarir malalties però per ara no pot reposar aquelles parts del cos que, pel seu ús, s’han desgastat i/o no regeneren amb la mateixa facilitat. La xerrada és un repàs sobre l’evolució dels biomaterials d’on venim i cap a on anem en el desenvolupament de dispositius mèdics com poden ser els implants dentals, vàlvules cardíaques, etc. Amb exemples reals d’aquest tipus de dispositius i quines expectatives hi ha pel futur. La necessitat social de millorar la qualitat de vida de les persones grans és un repte de futur per les persones joves

A càrrec de Javier Fernández - Facultat de Química de la UB


El naixement de l'Univers

D’acord amb la Bíblia, Déu va trigar set dies a crear l'Univers. La presentació es centrarà en el que la cosmologia moderna i la física fonamental poden i no poden dir sobre les primeres etapes que va experimentar el nostre Univers immediatament després del seu origen, que alguns situen a la singularitat del Big Bag. També parlarem de models alternatius a aquest ‘model estàndard´, que també podrien ser possibles.

A càrrec d'Emili Elizalde - Institut d'Estudis Catalans


Inscripció a les xerrades


Interceptem la leucèmia: passem a l’atac!

Taller. De les 19:30h a 20:30

I si poguéssim trobar les cèl·lules que donaran lloc a una leucèmia, abans que ho facin? I si les poguéssim tractar i eliminar, abans no es desenvolupin? En aquest taller aprendrem a trobar les alteracions prèvies a la leucèmia, veurem com afecten cèl·lules reals i descobrirem si algun fàrmac pot interceptar la malaltia, abans que es produeixi!

A càrrec de Martí Badal - Institut contra la Leucèmia Josep Carreras

Inscripció al taller


Dijous, 29  de setembre de les 18h fins les 19:30h

Xerrades continuades d’una durada de 20 minuts. 

Recepta per preparar el punt més fred de l'univers

Els làsers s'han convertit en una tecnologia imprescindible en el nostre dia a dia, però també en molts laboratoris de recerca. Entre les moltes aplicacions, els podem fer servir per llegir informació, per tallar materials, o en operacions quirúrgiques. Una aplicació menys coneguda, i molt menys intuïtiva, és la del refredament làser. Aquesta tècnica permet preparar gasos a temperatures ultrafredes, és a dir extremadament a prop del zero absolut de temperatura, (a -273.15 ºC). Aquests gasos tenen propietats molt especials relacionades amb la mecànica quàntica, com per exemple en el cas dels condensats de Bose-Einstein.

Els físics que treballen en aquest camp seguim a diari una sèrie de passos en els nostres experiments, com si es tractés gairebé d'una recepta de cuina.

En aquesta xerrada, explicarem els passos per refredar un gas d'àtoms a temperatura ambient fins a convertir-lo en el punt més fred que coneixem a l’univers. També introduirem algunes de les aplicacions més importants d’aquests gasos, com per exemple els rellotges atòmics.

A càrrec d' Antonio Rubio Abadal-ICFO


El càncer i les seves estratègies de resistència al tractament

El nostre cos està format per 37 trilions de cèl·lules, totes perfectament coordinades i acomplint la seva funció. Tot i això, cada minut es generen cèl·lules “rebels”. Per sort el sistema immunitari del nostre cos detecta i elimina aquestes cèl·lules ràpidament, però algunes poden escapar i continuar creixent. Aquest procediment és conegut com a càncer que causa 10 milions de morts cada any en tot el món.

Ena questa xerrada parlarem sobre les 5  principals estratègies de resistència del càncer, explicant com funcionen i que poden fer els científics per buscar solucions a aquest problema

A càrrec d' Alberto Bueno Costa-Institut Contra la Leucèmia Josep Carreras


Placenta artificial: caminant cap al futur

La prematuritat es un dels problemes de salut més importants en la nostra societat i que malgrat els avenços mèdics, no ha millorant els resultats en els últims 20 anys. En aquesta xerrada es mostrarà la implementació i desenvolupament d'un sistema de placenta artificial, una solució disruptiva que permetrà millorar el pronòstic d'aquests infants.

A càrrec d'Elisenda Eixarch-BCNatal FetalMedicine Research CenterHospital Clínic and Hospital Sant Joan de Déu, Universitat de Barcelona


Un viatge al centre de la llengua

Per a fer l'activitat més immersiva es presentaran il·lustracions a un ordinador o una tàblet. També algun vídeo utilitzat als experiments.

A càrrec de Laia Marcet Jiménez-Institut de Recerca Sant Joan de Déu · Universitat de Barcelona


Inscripció a les xerrades

Quin és l'origen dels vegetals que mengem?

Taller. De les 19:30h a 20:30

En aquest taller es parlarà de la ciència que hi ha darrere els vegetals que mengem, i descobrirem com han arribat a ser tal com els coneixem avui dia. Destacant la rellevància d’entendre les plantes i els cultius per a usos tan diversos com l’alimentació, els bio-combustibles o l’obtenció de fàrmacs.

L’activitat tindrà dues parts diferenciades per a una millor comprensió dels conceptes. La primera part consistirà en un joc dinàmic per aparellar varietats ancestrals vegetals amb les seves corresponents varietats millorades que consumim avui dia. La segona part serà experimental: extracció de l’ADN de fruites (plàtans, maduixes) amb material domèstic, i visualització de l’ADN.

Es tracta d’un taller interactiu.

A càrrec de Margalida Martí Bertran-Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)

Inscripció al taller




Totes les activitats a : https://lanitdelarecerca.cat/