Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

"Gats, incertesa i fotons: el sorprenent món de la Física Quàntica"

Conferència.
dimecres, 22 de febrer de 2012, 19.30 h.

Gats que es troben en un estat indefinit de viu-mort, partícules que travessen dos forats alhora, impossibilitat de conèixer amb absoluta precisió la posició i el moviment d'una partícula... són alguns dels estranys i desconcertants efectes que descriu la Física Quàntica.
Una part de la física que s'ocupa de l'estudi del comportament de la matèria a nivell microscòpic. Sorgida a principis del segle passat, en una època en què els físics creien que amb la física existent n'hi havia prou per explicar-ho tot, va suposar una autèntica revolució. Encara que les seves implicacions filosòfiques no estan, ni de bon tros, clares (el propi Einstein, un dels pares de la mateixa, va mantenir sempre una actitud crítica) és la teoria més precisa que tenim i és la base dels dispositius electrònics i dels nous materials dels que gaudim, de la física d'altes energies, de la computació quàntica i el llindar de possibilitats insospitades que tot just es comencen a entreveure (teletransportament quàntic). També, malauradament, és invocada per venedors sense escrúpols de productes miraculosos. En aquesta xerrada donarem les idees clau que tot ciutadà hauria de tenir perquè els avenços en aquest camp no l'agafin desprevingut, augmenti el seu bagatge cultural i quan senti la paraula "quàntica" tingui arguments per decidir el grau de versemblança que li atorga.
A càrrec de Manuel Moreno, Doctor en ciències físiques (astronomia) i professor del Departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya.