Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Art, Cervell i Creativitat

Exposició
Del 14 al 30 de març de 2012
Inauguració dimecres 14 de març a les 19.30 h

El que treballa amb les mans és un treballador; qui treballa amb les mans i el seu cervell és artesà; però aquell que treballa amb les seves mans i el seu cervell i el seu cor és artista.


Louis Nizer


Les propostes artístiques sempre són un repte. I ho són més encara quan darrere hi ha una observació científica. Quan la doctora Mara Dierssen, reconeguda neurobiòloga, em va plantejar un taller sobre Art, Cervell i Creativitat, vaig pensar que això es relacionava molt bé amb els meus interessos personals i amb el curs que estic impartint. Un curs on es desenvolupen tècniques creatives i metodologies de treball relacionades amb la fotografia.

Es tractava d’il·lustrar fotogràficament el cervell, treballant a l’entorn de processos creatius, de l’art i dels artistes. Unes propostes visuals que evitessin les representacions tradicionals: de les neurones, com uns arbres amb arrels, per exemple, del cervell com un ordinador, d’una bombeta lluminosa per idea i altres tòpics. Fins i tot s’havia d’evitar la representació científica. Aquest va ser el punt de partida i com a impulsor del grup de treball, vaig proposar i establir una dinàmica:


Vam realitzar un seguit de reunions on s’exposaven les idees, els conceptes s’anaven definint i es concretaven lentament les imatges, Partiríem de les paraules que més es repetien en parlar del cervell i de l’art com a inici del procés de treball. Eren mots com ara ordre, estructura, lògica, bellesa, connexió, percepció, plaer, emoció, realitat i aparença, entre altres. Havent confrontat resultat, de les paraules es va passar als concepte individuals i a la realització de les imatges. Finalment, cada un dels fotògrafs va treballar en una direcció que ja era personal i on es manifestava la seva creativitat.

És ben interessant comprovar com alguns fils conductors dels diferents treballs giren al voltant de la percepció, de l’ordre i les estructures del cerv4ell, i dels records i les emocions, que al cap i a la fi, són els que ens caracteritzen com a humans capaços de produir art.

Eusebi Vila Delclòs
Abril de 2011

PARTICIPANTS:
Jordi Benítez Alba
Barcelona 1975
Vista vs olfacte
Anna Brugera
Vic, 1989
Musses en la quotidianitat

Àgata Casanovas
Barcelona 1985
Tupperbrain

Joan Clar Arbós
Llucmajor, 1983
La contradicció de la bellesa

Neus Gil Beltrán
Barcelona, 1990
El teu cervell hi veu bé?

Sònia Monjo Pastor
Pineda de Mar 1988
Pensament helicoïdal

Lieya Ortega Montolio
Barcelona, 1982
Sinestèsia

Carla Oset Vilanova
Barcelona 1985
Simetria/Asimetria

Ana Lucía Sánchez Stone
Mèxic D.F., 1982
Fotomogrames

Enric Tejerina Graupera
Premià de Mar, 1986
Figuracions del ser

Guillem Tramullas Masachs
Barcelona, 1987
Sòlid, líquid

L’exposició està produïda per l’Escola d’art i superior de disseny Serra i Abella i s’emmarca en la setmana mundial del cervell (BAW) i en la celebració de l’any de la neurociència

En l’acte d’inauguració la doctora Mara Dierssen pronunciarà una conferència sobre aquesta relació: Art, cervell i Creativitat.