Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

"Les Il·lusions del Cervell"

Fira científica
Dissabte 17 de març, de 2012
Activitat gratuïta.

Cal inscripció prèvia indicant la sessió.
Sessions: 12.00, 13.00, 16.00 i 17.00 h.

Estàs segur que la persona que està al teu costat, està veient, olorant o sentint el mateix que tu? Els nostres sentits són els encarregats de rebre la informació de l'exterior, codificar-la i enviar-la al cervell. El cervell analitza i interpreta les dades donant com a resultat una imatge "real" del món que ens envolta. La forma en què els nostres ulls capten aquestes informacions sensorials, la manera d'interpretar i la part del cervell que descodifica la informació, poden donar una perspectiva diferent davant un mateix estímul. Cada cervell "crea" la seva pròpia "realitat".

La fira va dirigida a públic de 0 a 90 anys, famílies, grups d'amics i estudiants. Combinarem les presentacions científiques molt curtes (10 min.) integrades en experiments directes i demostracions experimentals.

Com sé que el meu cos és el meu cos?T'has parat a pensar alguna vegada on acaba el teu cos i on comença la cadira? El cervell es forma una imatge del nostre cos amb la informació que li arriba a través dels sentits. No obstant això, aquesta imatge corporal pot ser modificada després d'uns segons de conflicte sensorial. En aquesta experiència et farem creure que la teva mà és de goma ... en menys de 10 segons! A càrrec de María Pérez (EVENT LAB - IDIBAPS).

Controla un globus virtual amb la ment!Que el cervell genera impulsos elèctrics és un fet científicament provat T'imagines utilitzar aquesta energia per controlar ordinadors o robots amb la ment? No, no és ciència-ficció! Vine i controla un globus virtual amb el pensament! A càrrec de Sofia Seinfeld / Matteo Martini (EVENT LAB - IDIBAPS).

El món sonor en 3DExplorarem com el cervell és capaç d'endevinar la posició de la font de so, mitjançant un experiment de holofonía. La holofonia ve a ser per l'àudio el que l'holografia per la imatge, i la veritat és que els efectes aconseguits són realment espectaculars. Aquesta tècnica imita la forma que el nostre cervell segueix per processar el so, és a dir a l'escolta binaural. A càrrec de Victòria Brugada / Luis de Rojas (Centre de Regulació Genòmica)

Il·lusions multisensorials. Unes ulleres ens fan sentir l'efecte de l'alcohol sense beure Un petit canvi en la nostra percepció visual amb unes ulleres especials imita com la ingesta d'alcohol i altres drogues estupefaents poden influir sobre les nostres capacitats. A càrrec de Jofre Güell (Centre de Regulació Genòmica)

Escollim la nostra parella amb el nas?Descobreix com l'olor pot fer-nos sentir diverses sensacions i fins i tot ajudar-te a escollir parella i aprèn com funciona el sentit de l'olfacte. ¿Olorem amb el nas o amb el cervell? A càrrec de Sara Padrell / Guillermo de Rojas Aquesta proposta està coordinada per Mara Dierssen, neurobiòloga, investigadora del Centre de Regulació Genòmica PRB i presidenta electa de la Sociedad Española de Neurociencias i s’emmarca en la setmana mundial del cervell (BAW) i en la celebració de l’any de la neurociència

Durant tot el matí i la tarda, s’anirà projectant la conferència "La Realitat Ingènua", sobre la percepció sensorial, a càrrec de la doctora Mara Dierssen
Setmana del Cervell (BAW) és una campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre els avenços i beneficis de la investigació del cervell. Setmana del Cervell també té com a objectiu sensibilitzar la comunitat sobre el potencial de millorar la salut a llarg termini del cervell a través de canvis d'estil de vida i estratègies de reducció de riscos. L'Aliança Dana, amb seu a Nova York, va fundar BAW fa 16 anys, i continua administrant la campanya juntament amb la Societat Americana de Neurociència.

 El 2012 és l'Any de la Neurociència a Espanya per iniciativa de la Sociedad Española de Neurociencias (SENC). La Federació Europea de Societats de Neurociències (FENS) ha escollit Barcelona per la seva trobada biennal, la qual tindrà lloc el juliol de 2012.