Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Setmana de la Ciència 2020 - Mites i mentides de la metal·lúrgia en pantalla

Dimarts, 24 de novembre a les 19 h

Conferència per streaming a través de https://www.youtube.com/user/pessicsdeciencia
Mites i mentides de la metal·lúrgia en pantalla

A les pel·lícules històriques, d'acció o de ciència ficció, en algun moment és habitual que algú agafi una peça o estri de metall, sempre amb molta facilitat; o veiem com, en pocs minuts, es fabrica una espasa lluent i fabulosa que amb total seguretat salvarà de tots els atacs a qui la porti al damunt. O es busca (i es troba) aquella mina d'or que surt a cròniques històriques, que proporciona als protagonistes unes palletes de la mida d'una taronja, que es carreguen dins d'un sac. O...Infinitat de recursos de la petita i gran pantalla tenen metalls com a protagonistes secundaris i, dins aquesta infinitat, gairebé sempre hi ha errors de concepte que fan que aquella escena passi a ser "de cinema fantàstic".

En aquesta xerrada es comenten alguns dels tòpics més recurrents de la indústria del cinema i de sèries de TV, mostrant per què no podria ser possible allò que es mostra, encara que siguin escenes maques de colorit i composició, però científicament impossibles. No es pretén ridiculitzar res, sinó obrir els ulls a un aspecte de la ciència, la dels materials, que sovint passa desapercebuda. 

A càrrec de Núria Salán, química; doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.
Modera: Miquel Sureda, físic; doctor en Enginyeria Aeroespacial i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya.