Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

El Pirineo sin Briet, 100 años de cambio en el Paisaje

 

Del 2 al 29 d'octubre
Auditori Barradas
Exposició
El Pirineo sin Briet, 100 años de cambio en el Paisaje

Paisatge i canvi són dues paraules que sempre van unides. Però quan parlem de geologia, aquesta unió indissoluble no és tan evident. Serà possible que en tan sols cent anys puguem apreciar canvis evidents en aquest univers de roca i gel que és el Pirineu? Per a comprovar-ho n'hi ha prou amb posar cara a cara dues mirades separades per un segle. I, a través d'un formidable llegat, Lucien Briet ens presta els seus ulls.

Briet (París, 1860-Charly Sud Marne, 1921) va ser un viatger, explorador, escriptor i fotògraf que va quedar corprès pel Pirineu des de la seva primera visita en 1889. I quan va travessar la frontera i va treure el cap a l'Alt Aragó, l'enamorament sobtat va ser definitiu. Un dels noms il·lustres del pirineísme, aquest corrent cultural que va il·luminar la nostra serralada, va recórrer pics i valls, pobles i barrancs amb la mirada del qual no té pressa. I va fer fotos. No per a col·leccionar ‘experiències’ ni per a encebar xarxes socials. Va capturar imatges plenes de sentit que ens ajuden avui a entendre el Pirineu del seu canvi de segle i del nostre.

El centenari de la seva defunció l'any 2021 va servir d'excusa perquè el Geoparque Mundial de la Unesco Sobrarbe-Pirineus li retés homenatge a través d'aquesta exposició. Una col·lecció d'imatges de Briet enfrontades als seus iguals actuals, realitzades pel Doctor en Geologia Ánchel Belmonte, que parlen de profunds canvis en el clima, en els processos geològics actius i de com això es tradueix en un paisatge nou, en el qual la vegetació engoleix el regne de les roques.

Aquesta exposició s'inaugurarà amb una conferència d'Ánchel Belmonte, el dimecres, 4 d'octubre, a les 19 hores.