Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Nit Europea de la recerca a L'Hospitalet 2023

 





Pessics de Ciència s’adhereix un any més a La Nit Europea de la Recerca (Researchers' Night), per tal d’apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida.

Aquest esdeveniment se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. 

Projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sktodowsca-Curie del programa Horizonte 2020


AUDITORI BARRADAS (Sala d'estudi)
Rambla de Just Oliveras, 56


Totes les activitats són d’accés lliure. Recomanem  inscripció prèvia.


Divendres, 29  de setembre de 18 h a 19 h.

Xerrades continuades d’una durada de 7 minuts. 


Empremtes de la lactància en el cervell

La lactància materna és un factor protector de la salut immediata i futura. En un estudi recent, el nostre grup va explorar l'efecte de la lactància en el cervell als 10 anys d'edat. Sorprenentment, vam identificar que a major durada de la lactància, observàvem un major volum en una regió cerebral associada a la cognició i les emocions. Aquesta xerrada exemplifica com podem aprofitar grans bases de dades obertes per a comprovar hipòtesis científiques amb impacte en la societat.

A càrrec de Christian Stephan-Otto Attolini, Hospital Sant Joan de Déu


En que pensen els nadons?

Quan ens imaginem un nadó nounat segurament pensem en una cosa petita que només fa que menjar i dormir. A simple vista, sembla que no estan gaire preparats pel món que els espera fora de la panxa de la mare. Amb el pas del temps veiem com ràpidament van creixent i comencen a interaccionar amb el seu entorn. Però molt abans que aquests canvis siguin fàcilment observables, hi ha moltes altres coses que estan passant dins del seu cap. Sabíeu que quan neixen ja són capaços de reconèixer la veu de la seva mare? I també saben quina és la llengua en la qual parla! Però com podem saber en què pensen els nadons? En aquesta microxerrada parlarem sobre les tècniques que es fan servir en la recerca en infants i quins són alguns dels descobriments que han permès.

A càrrec de Laia Marcet, Universitat de Barcelona (UB)


GREEN PRINTS: Espacios verdes y cerebro

Los niños son particularmente vulnerables a los contaminantes presentes en entornos urbanos, ya que pueden dañar la estructura del cerebro y afectar a su desarrollo cognitivo. La exposición a espacios verdes puede proporcionar capacidades restaurativas disminuyendo el estrés y estimulando la actividad física. Sin embargo, nuestra comprensión de cómo los espacios verdes pueden afectar la cognición sigue siendo insuficiente y los mecanismos biológicos que subyacen a sus efectos en el desarrollo neurológico casi no se han explorado. El propósito de GREEN PRINTS es investigar los mecanismos biológicos a través de los cuales los espacios verdes pueden afectar el desarrollo cognitivo desde la niñez hasta la adolescência. La hipótesis del estudio propone que la exposición de los/as niños/as y su interacción con los espacios verdes regula los procesos inflamatorios directamente a través de la reducción del estrés e indirectamente a través del aumento de la actividad física y la reducción de los contaminantes urbanos como la contaminación del aire y el ruido. Explotaramos datos longitudinales de n = 1,301 niños que describen sus exposiciones ambientales, obstétricas, sociales, de estilo de vida y determinantes de la salud disponibles desde el embarazo hasta los 18 años. ¿Quieres saber más? ¿Estáis preparados?¡Adelante!

A càrrec d'Amanda Fernandes, ISGlobal


Divendres, 29  de setembre a les 19 h

Taller

Nuevas tecnologias para evaluar la salud del cerebro

Comprender los trastornos en la actividad cerebral es clave para comprender las enfermedades y los trastornos de la cognición. Hoy, aprovechando el conocimiento obtenido a través de la investigación en neurociencia e inteligencia artificial, se están desarrollando nuevas tecnologías para respaldar la evaluación de la salud cerebral por parte de los médicos. De la misma manera que un médico sabe si un corazón está sano escuchando su ritmo, un médico podrá “escuchar” los ritmos del cerebro y obtener información sobre su estado de salud. Dado que los ritmos cerebrales pueden alterarse años antes de la aparición de los síntomas conductuales, la detección temprana de estas alteraciones abre nuevas oportunidades para la medicina preventiva.

Durante la actividad, explicaremos cómo se pueden usar las grabaciones de la actividad cerebral para extraer información significativa para el médico. También procederemos a demostrar la tecnología con un voluntario que estará equipado con un dispositivo para registrar la actividad eléctrica del cerebro y luego ejecutar algunas tareas simples. A continuación, se generará automáticamente un informe que muestra algunas características clave de la actividad cerebral del voluntario, y explicaremos las cifras que se muestran en el informe.

Tenga en cuenta que esto será una demostración de la tecnología y no proporcionará ningún diagnóstico médico.

A càrrec de Claire Braboszcz, Starlab – Barcelona SL



Totes les activitats a : https://lanitdelarecerca.cat/