Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Entendiendo el cáncer. Conceptos de biología y avances en investigación.

Dimecres, 21 de febrer a les 19h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Entendiendo el cáncer. Conceptos de biología y avances en investigación.


El càncer continua sent un dels problemes sociosanitaris més important del món. La seva incidència continua en augment en l'àmbit mundial, i s'estima que aquesta tendència es mantingui en les pròximes dècades, passant dels 18,1 milions de casos diagnosticats l'any 2020 als 28 milions de nous casos l'any 2040.

Els tumors més sovint diagnosticats en el món l'any 2020 van ser els de mama (12,5% del total), pulmó (12,2%), còlon i recte (10,7%), pròstata (7,8%) i estómac (6%), tots ells amb més d'un milió de casos.

A Espanya s'estima que el nombre de càncers diagnosticats l'any 2023 va aconseguir els 279.260 casos, segons dades de la SEOM (Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica). I igual que en la resta del món, s'espera un increment en la incidència en 2040, fins als 341.000 casos.

En aquesta xerrada tractarem d'explicar, de forma molt senzilla, des dels conceptes més bàsics de la biologia del càncer, fins als principals avanços en la lluita contra el càncer.


Conferència a càrrec de Daniel Fernández García. Llicenciat en Biologia per la Universidad de León (2007), i Doctorat en Biologia i Clínica del Càncer per la Universidad de Salamanca (2013). Durant el doctorat s'especialitza en el camp del càncer de mama hereditari, i al mateix temps que desenvolupa la seva tesi doctoral, col·labora prestant servei en la Unitat de Consell genètic de Càncer de Mama i Ovari Hereditari de Castilla y León.

En finalitzar l'etapa de doctorat, marxa al Regne Unit, on accepta una oferta del Centre de Recerca Contra el Càncer de la Universitat de Leicester (2014), per a treballar com a investigador postdoctoral en el desenvolupament de noves tecnologies que permetin avançar en el camp de la detecció precoç del càncer de mama.

Des de l'any 2021 forma part del grup GEICAM, una fundació sense ànim de lucre dedicada a la recerca biomèdica en el camp del càncer de mama, mitjançant la realització d'assajos clínics i recerca translacional. 


Amb motiu del Dia Mundial contra el càncer que se celebra el 4 de febrer.