La Setmana Mundial del Cervell (Brain Awareness Week BAW) és la campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre els avenços i beneficis de la investigació del cervell . És una iniciativa de la fundació DANA, amb seu a Nova York, que uneix els esforços d’universitats, hospitals, grups de defensa dels pacients, associacions professionals, agències governamentals, organitzacions de serveis i altres associacions.
Des de fa un any, el projecte Pessics de Ciència hi col·labora amb una programació especial.
Aquestes són les actividades programades:
Dilluns, 16 de març,de 2015, a les 19.30 h
Torre Barrina
Conferència
Neurociencies i Comunicació: el cercle de foc
Com les noves tècniques i descobriments de la neurociència cognitiva expliquen la Comunicació,
en particular el cinema, la televisió i la percepció audiovisual? Què passa al nostre cervell quan mirem una pel·licula? Com podem els professionals de l’audiovisual aprofitar-se d’aquests procesos? En aquesta conferència recorrerem camps d’investigació en percepció, atenció audiovisual i edició i descobrirem les apassionats possibilitats que ens obre la Neurocinemàtica, la neurociència del cinema!
A càrrec de Miguel Ángel Martín-Pascual, Doctor en Comunicació, director i realitzador, cap de formació de l’Institut RTVE a Barcalona, investigador del grup Neuro-Com a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Dimarts, 17 de març, de 2015, a les 18 h
Biblioteca Tecla Sala
Conferència
“El cervell lector”
El procés de la lectura també es pot abordar des de les neurociències, tot fent una dissecció del
procés lector: Què li succeeix, al cervell, quan llegim? Com afecta la lectura al nostre cervell i a la nostre manera de concebre el món?
Respondrà a aquestes preguntes Joanna Sierpowska, investigadora del Grup de Cognició i Plasticitat Cerebral de l’IDIBELL de la Universitat de Barcelona.
Dimecres, 18 de març, de 2015, a les 19.30 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
La ciència de la màgia i el cervell il·lusionista:
La màgia entra per la vista. El cervell humà rep constantment una impressionant quantitat d’informació provinent dels nostres sentits. Per gestionar aquest excés d’informació i perquè tot
plegat tingui sentit, el cervell filtra la majoria d’informació que rebem, construeix una sensació de continuïtat, prediu el que observem i s’anticipa als esdeveniments, entre altres estratègies. Així és, doncs, com el cervell humà interpreta la realitat, i res no seria possible si sense tot allò que hem anat emmagatzemant a la nostra memòria. Aquesta capacitat de filtre, inferència i anticipació és el que ens fa intel·ligents, però també és on interfereix el món de la màgia fer-nos veure i viure efectes i il·lusions que són impossibles.
A càrrec de Jordi Camí, doctor en medicina, professor de farmacologia a la Universitat Pompeu
Fabra de Barcelona, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i de la
Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l’Alzheimer.
Dijous, 19 de març, de 2015, a les 18 h
Biblioteca Josep Janés
Conferència
Quan aprendre a llegir és un repte: les bases neuronals de la dislèxia,
A pesar de ser un geni, es diu que Albert Einstein no podia llegir bé. Aquesta dificultat inesperada per aprendre a llegir es coneix com dislèxia del desenvolupament. Com s’explica que un físic teòric i matemàtic tingués dificultats a aprendre allò que fins i tot un nen de 10 anys pot aprendre?
Per què algunes persones tenen dislèxia i d’altres no? En què es diferencia el cervell d’una persona amb dislèxia i el d’una altra amb una capacitat lectora normal? Com compensa les dificultats en la lectura, el cervell d’un dislèctic?
A càrrec de Begoña Díaz, doctora en psicologia, investigadora en el Grup de Recerca en Adquisició i Percepció de la Parla (SAP) de la Universitat Pompeu Fabra.
Dijous, 19 de març, de 2015, a les 19.30 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Neuromàrquèting: comprem el que volem?
Què ens impulsa realment a comprar? En els actes de compra, hi actuem de forma racional o ens domina el subconscient? Quin paper hi juguen les emocions? Quins mecanismes hi actuen, quan comprem?
Hi actuen igual en totes les compres o, segons què comprem, hi actuen mecanismes diferents? Els coneixements sobre neurociència ens poden ajudar a entendre els comportaments a l’hora de comprar,i també els que s’utilitzen per fer-nos comprar.
A càrrec de Mara Dierssen, neurobiològa, investigadora del Centre de Regulació Genòmica i presidenta de l’Asociación Española de Neurociencia.
Divendres, 20 de març, de 2015, a les 18 h
Biblioteca Can Sumarro
Projecció de la pel·lícula i comentari
Y tu quién eres? ,Antonio Mercero, 2007
Una família se’n va de vacances. La filla es queda a Madrid perquè prepara oposicions, i l’avi el
porten a una residència per a gent gran. A la residència, l’avi Ricardo es farà amic d’un altre resident, company d’habitació, interpretat per López Vázquez. Junts evocaran tendres i divertits episodis de la seva joventut. Però, a mesura que passa l’estiu, el mal d’Alzheimer aguaitarà cada vegada més en Ricardo...
També es projectarà el comentari del doctor Sebastià Riu, responsable de la Unitat Psicogeriàtrica de les Llars Mundet, de la Diputació de Barcelona.
Divendres, 20 de març, de 2015, a les 18 h
Biblioteca La Florida
Projecció de la pel·lícula i comentari
Memento, Christopher Nolan, 2000
Leonard, el protagonista d’aquest thriller psicològic, escrit i dirigit per Christopher Nolan segons
el relat Memento Mori del seu germà Jonathan, és un antic investigador de fraus d’assegurances que cerca l’home que va entrar a robar a casa seva i creu que va violar i assassinar la seva dona. Pateix amnèsia anterògrada a causa d’un greu traumatisme
cranial provocat durant l’atac a la seva dona. El seu cervell és incapaç d’emmagatzemar
records nous i, per sortir-se’n, utilitza un sistema de notes, fotografies i tatuatges per enregistrar tota la informació que rep.
També s’hi projectarà el comentari de Mara Dierssen, neurobiòloga i investigadora del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona.
Divendres, 20 de març, de 2015, a les 18 h
Biblioteca Bellvitge
Projecció de la pel·lícula i comentari
El discurso del rey , Tom Hooper, 2010
Després de la mort del rei Jordi VI d’Anglaterra i l’abdicació del príncep Eduard, el seu germà Bertie, afectat des de sempre d'un angoixant quequeig, ascendeix de sobte al tron. El seu país es troba a la vora de la guerra i necessita desesperadament un líder, per la qual cosa la seva esposa Elisabet, la futura reina mare, el posa en contacte amb un logopeda poc convencional anomenat Lionel Logue. Malgrat el xoc inicial, els dos se submergeixen de ple en una teràpia poc ortodoxa que els portarà a establir un vincle infrangible. Amb el suport de Logue, la seva família, el seu govern i Winston Churchill, el rei supera la seva afecció i pronuncia un discurs radiofònic que inspirarà al seu poble i l'unirà en la batalla.
També es projectarà el comentari de Josep Maria Vila i Rovira, doctor en psicologia i professor de logopèdia a la Universitat Ramon Llull.
Dins de la programació de la Setmana Mundial del Cervell.