Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Setmana del Cervell 2021

 



 SETMANA MUNDIAL DEL CERVELL 2021
Activitats de Pessics de Ciència a l'Hospitalet
del 16 al 18 de març


Des de l'any 2012, cap a la segona setmana del mes de març,  col·laborem  amb una programació especial a la Setmana Mundial del Cervell (Brain Awareness Week BAW). La campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre els avenços i beneficis de la investigació del cervell . És una iniciativa de la fundació DANA, amb seu a Nova York, que uneix els esforços d’universitats, hospitals, grups de defensa dels pacients, associacions professionals, agències governamentals, organitzacions de serveis i altres associacions.http://www.dana.org/BAW/


Dimarts, 16 de març, de 2021, a les 19.00 h
En directe al canal www.youtube.com/user/pessicsdeciencia
Conferència
Art, cervell i malaltia mental

La xerrada tractarà sobre La bogeria com a objecte/inspiració artística. La producció artística de malalts mentals (“l'Art Brut"). Relació cervell / Art / creativitat. L’estudi científic de la relació psicosi / creativitat… i un final inquietant…

Va dirigida a un públic general que tingui curiositat per aquesta temàtica.

A càrrec de Jordi Obiols Llandrich, llicenciat i doctor en medicina. Catedràtic de psicopatologia al Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB. Director del Dpt. de Psicología Clinica i de la Salut. Cap de la Unitat de Recerca en Psicopatologia i Neuropsicologia. Ha coordinat el Màster oficial de recerca en psicologia clínica i el Màster de psicopatologia clínica de l’adult de la UAB. El seu camp d’interès principal és l’esquizofrènia i, específicament, l’estudi dels marcadors psicobiològics de risc per a aquestes psicosis. Ha publicat tres monografies sobre esquizofrènia i més de setanta articles en revistes especialitzades.

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.










Dijous, 18 de març,  de 2021, a  les 09.00 h
EASD Serra i Abella
Conferència:
El cerebro del artista. 
La creatividad vista desde la neurociencia

Quin és el sentit biològic de l'art? Per què l'ésser humà inverteix tant de temps en crear obres belles i plaents per al nostre esperit? Les primeres mostres conegudes de pintura figurativa es remunten a uns trenta mil anys enrere i, abans de la pintura, els nostres avantpassats ja feien escultures amb forma humana. De manera que des de fa milers d'anys, els humans expressen en un suport material, com una roca o un llenç, unes imatges que reprodueixen la seva percepció de la realitat, una versió pròpia i personal del món que els envolta. Aquest món es construeix a través d'un llenguatge on la seva gramàtica es basa en una rica i complexa combinació de patrons i formes, de colors i llum, i el resultat ens revela la psicologia de l'artista.

Emprendre el camí invers i investigar les pautes el cervell artístic, les característiques neuronals de l'artista, allò que permet al seu cervell reproduir una realitat subjectiva del món que ens envolta, és feina de la neurociència.

A càrrec de la doctora Mara Dierssen Sotos, investigadora del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, on lidera el grup de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes del Programa de Biologia de Sistemes. És una de les investigadores més destacades sobre la síndrome de Down en l’àmbit mundial. Autora del llibre recentment publicat “El cerebro del artista” de l’editorial Shackleton Books.

Activitat tancada

Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.










Dijous, 18 de març, de 2021, a les 19.00 h
Auditori Barradas
Espectacle de Big Van Ciencia
Desde el cerebro con humor

Com afecten al nostre cervell situacions comuns com prendre un gintònic o riure amb un acudit? Com podem hackejar el nostre cervell per augmentar les seves capacitats? En aquest espectacle de Big Van Ciència donarem resposta a aquestes qüestions; tot això amb el segell de Big Van Ciència, amb rigor i molt d'humor.

Big Van Ciencia són un grup de persones dedicades a la ciència i a la investigació amb l’objectiu de transformar la comunicació científica en activitats atractives per a tota mena de públic.


Activitat inclosa en la programació especial de la Setmana Mundial del Cervell.